Pitanja i odgovori

-

Pitanja i odgovori

Cijenim to što brineš za prijatelja i što ti je važna njegova sreća. Vjerujem da nije lako uvidjeti da ti prijatelj nije sretan u vezi i sjajno je to što mu pokušavaš pomoći. Iako je ponekad teško kad ne znaš što reći u ovakvoj situaciji, važno je saslušati prijatelja i dati mu do znanja da ti može vjerovati. Ako tvoj prijatelj ima potrebu podijeliti svoje osjećaje, daj mu priliku da govori, saslušaj ga i pokušaj mu pružiti podršku. Možeš mu pažljivo saopćiti da neke stvari u njegovoj vezi nisu dobre i da su to znaci nekvalitetne veze. Za nekog tko je u nasilnoj vezi, može biti vrlo važno da netko drugi tu situaciju nazove nasilnom, toskičnom ili zlostavljanjem. Osoba ne mora uvijek biti svjesna da se nalazi u nasilnoj vezi te može pomoći kada to kažeš. Pomaže i ako saznaš što tvoj prijatelj želi učiniti sa svojom vezom kako bi ga mogao podržati. Dopusti prijatelju da sam donosi odluke i poštuj one odluke s kojima se ne slažeš. Daj jasno do znanja prijatelju da si tu za njega i da ti se može obratiti za pomoć u bilo koje vrijeme. Možeš mu savjetovati da se obrati nekoj od organizacija i stručnim osobama s kojima može razgovarati (pogledaj listu organizacija koje pružaju pomoć).

Tagovi: #toksična veza, #nasilna veza, #pomozi prijatelju

Doznati da nam je prijateljica u nasilnoj vezi može biti šokantno, i normalno je da, u početku, ne znamo što učiniti i kako pomoći. Ali sjajno je što pitaš i želiš pomoći prijateljici! Prva stvar koju možeš učiniti je razgovarati s njom nasamo i na nekom sigurnom mjestu- pažljivo ju upitaj o njenoj vezi i kako se osjeća u vezi toga. Važno je da tvoja prijateljica zna da ti može vjerovati, da se može osjećati sigurno s tobom i da ti se može povjeriti. Daj prijateljici dovoljno prostora da govori o stvarima o kojima želi i o kojima je spremna govoriti jer nije dobro gurati ju u nešto na što nije spremna. Možeš joj reći da ono kroz što prolazi se tebi čini kao nasilna veza i da misliš da bi bilo dobro da se obrati stručnoj osobi za pomoć (pogledaj listu organizacija koje pružaju pomoć). Stručne osobe znaju kako razgovarati o ovoj temi te kako pomoći i podržati tvoju prijateljicu. Također, reci joj da joj policija može pružiti pomoć i neka nazove policiju ako ju dečko ponovno napadne. Ti odlično odrađuješ zadatak samim time što si prijateljica nekome tko je u nasilnoj vezi. Ponekad to nije lako jer je često da žrtve/osobe koje su preživjele nasilje u nekim trenucima odbiju pomoć. Ne odustaj od prijateljice ali, također, nemoj ju gurati u nešto što ne želi. Žrtva nasilja obično umanjuje učinak nasilja ili govori da je sve njena krivnja. Izaći iz nasilne veze nije jednostavno- nasilnik obično sustavno i namjerno umanjuje samopouzdanje žrtve kako bi smanjio mogućnost da žrtva napusti vezu. Stoga je važno biti tu uz prijateljicu kada bude spremna.

Tagovi: #toksična veza, #nasilna veza, #pomoći prijatelju, #fizičko zlostavljanje, #psihološko zlostavljanje

Zaštita tvoje privatnosti nije pogrešna i ako ne želiš da tvoj dečko čita tvoje private poruke, imaš puno pravo odbiti mu dati lozinku! To što mu ne želiš dati svoju lozinku ne znači nužno da skrivaš nešto. Također, ako mu daš lozinku to ne dokazuje postojanje povjerenja u vezi. Povjerenje i međusobno uvažavanje moraju biti bezuvjetni u vezi tj.oni ne bi smjeli doći nakon što se ispune određeni uvjeti. Povjerenje i uvažavanje također su povezani sa uspostavljanjem vlastitih granica i uvažavanjem granica partnera, uključujući privatnost. Iskrena i otvorena komunikacija o tome kako se osjećaš u vezi ovoga može biti dobar način kako dati do znanja tvom dečku što osjećaš i kako adresirati pitanje međusobnog uvažavanja i povjerenja.

Tagovi: #toksična veza, #digitalno nasilje, #kontrola

Ako te zatražio da učiniš nešto što ne želiš, možeš pokušati porazgovarati o tome. Pokušaj mu objasniti da slanje intimnih fotografija i golotinje “nije tvoja stvar” i da se ne osjećaš ugodno kada te prisiljava na to. Ako te poštuje, onda će poštovati i tvoju odluku u vezi toga. A ti imaš pravo donijeti bilo kakvu odluku! Samo ti odlučuješ kakvu vrstu fotografija i kome želiš poslati. Ako nastavi zahtijevati ove fotografije od tebe, možeš odbiti i posljedično okončati komunikaciju s njim. Imaš parvo biti s nekim tko poštuje tebe, tvoje granice i odluke. Slanje intimnih fotografija nije nužno znak naklonosti i ljubavi i treba se desiti jedino u slučaju kada obje strane pristaju na to. Više o pristanku možeš pročitati ovdje.

Tagovi: #toksična veza, #digitalno nasilje, #pritisak, #pristanak

Voliš svoju djevojku i stalo ti je do nje, ali osjećaš da se prečesto dopisujete. Imati vremena za sebe i za vlastite prijatelje ne čini te lošim dečkom i potpuno je razumljivo da ti je to potrebno. Možeš pokušati porazgovarati sa svojom djevojkom i reći joj da želiš više vremena posvetiti drugim aktivnostima. Možeš joj reći da ju još uvijek voliš, ali da ti je vrijeme posvećeno sebi i prijateljima također jako važno. Možete razgovarati i o očekivanjima te na koji način provoditi vrijeme kako bi oboje bili zadovoljni. Možeš, također, porazgovarati i o uzrocima njenog straha. Otvorena komunikacija može vam pomoći da se bolje razumijete i da postavite granice koje će vam više odgovarati.

Tagovi: #toksična veza, #digitalno nasilje, #kontrola

Pozitivno je što brineš o prijateljici i tražiš način kako da ju podržiš. Ono što joj se dogodilo nije njezina krivica, ali normalno je da se osjeća depresivno nakon svega. Problemi sa samopouzdanjem, povjerenjem u sebe i nemogućnosti da se kaže “ne” često su rezultat nasilja u vezi. Nasilnici su jako dobri u manipuliranju partnerice te sustavno i ciljano rade na urušavanju samopouzdanja osobe s kojom su u vezi. Nasilnik kontrolira osobu s kojom je u vezi a urušavanje njenog samopouzdanja je način kako zadržati žrtvu u nasilnoj vezi. Možeš joj reći da joj vjeruješ i da može s tobom razgovarati o tome. Jako je važno dati osobi do znanja da joj vjeruješ, da ju ne osuđuješ i da nećeš to reći drugima (ako ona to ne želi).

Također, ne bi trebala prisiljavati prijateljicu da priča o stvarima o kojima nije spremna ili ne želi pričati. Možeš ju probati uvjeriti da ono što joj se dogodilo nije njezina krivica- odgovornost uvijek leži na nasilniku! Također, možeš joj dati i kontakte organizacija gdje može dobiti profesionalnu pomoć (pogledaj listu organizacija koje pružaju pomoć).

Tagovi: #toksična veza, #nasilna veza, #mentalno zdravlje, #pomoći prijateljici

Potpuno je normalno da se osjećaš loše i uplašeno nakon ovog što ti se dogodilo. Važno je znati da nisi sama u ovoj situaciji i da pomoć postoji. Zaslužuješ osjećati se bolje i evo kontakta organizacije koja ti može pružiti pomoć u nošenju sa situacijom te također pružiti psihološku pomoć. Važno je da što prije posjetiš liječnika kako bi te pregledao i testirao na trudnoću. Ovisno o kontekstu, ako si jako mlada, liječnik može imati obavezu da prijavi slučaj kao zlostavljanje djeteta. Savjetujemo da kontaktiraš neku od organizacija koje pružaju pomoć (postoje organizacije koje pružaju pomoć na anonimnoj osnovi-primjerice SOS telefoni). Za detalje pogledaj listu organizacija koje pružaju pomoć). U organizacijama koje pružaju pomoć postoje profesionalne osobe s kojima možeš razgovarati o svojoj situaciji, strahovima i oni ti mogu pomoći da odlučiš što učiniti. Možeš provjeriti legislativu vezanu uz silovanje na ovom linku https://www.zakon.hr/z/98/Kazneni-zakon (Glava 16, Kaznena djela protiv spolne slobode) kako bi mogla donijeti informiranu odluku o tome želiš li prijaviti slučaj policiji. Bez obzira odlučiš li zatražiti profesionalnu pomoć ili ne, smatramo dobrom idejom da razgovaraš s nekim kome vjeruješ-to može biti prijateljica/prijatelj, član/ica obitelji, nastavnik/ica. Ne zaslužuješ biti sama sa svojim emocijama a bliske osobe ti također mogu pomoći i otpratiti te doktoru ili na policiju.

Tagovi: #seksualno nasilje, #silovanje, #mentalno zdravlje

Neugodni ili traumatični flashbackovi ili prejedanje su neke od čestih i normalnih reakcija na ovo nenormalno iskustvo. Iskustvo silovanja je vrlo traumatično, i uobičajeno je da žrtva/osoba koja je preživjela silovanje osjeća posljedice. Potpuno je normalno da još uvijek imaš flashbackove nakon svega što si proživjela. Zaslužuješ ne biti sama u ovome! Razgovor s roditeljima i drugim ljudima o onome kroz što prolaziš može biti zahtjevno, što je i razumljivo. Ne bi se trebala prisiljavati na to. Ponekad pomaže da prvo razgovaraš s nekim anonimno i možeš pogledati našu listu organizacija koje pružaju pomoć i vidjeti postoji li netko kome možeš anonimno pisati ili nazvati. Oni ti mogu pomoći da pronađeš načine kako razgovarati o tome što se dogodilo sa roditeljima ili ti mogu pomoći oko psihoterapije ili bilo koje druge vrste podrške. Profesionalci/ke su ti spremni pomoći oko osjećaja s kojima se suočavaš onda kada se ti osjećaš spremna za to.

Tagovi: #seksualno zlostavljanje, #silovanje, #mentalno zdravlje

Odluka o prijavi silovanja policiji je samo tvoja i ti donosiš odluku o tome. Da bi imala sve potrebne informacije i mogla donijeti informiranu odluku, možeš kontaktirati neke od organizacija koje pružaju pomoć (pogledaj našu listu organizacija koje pružaju pomoć). One ti mogu pružiti sve potrebne informacije vezane uz pravne aspekte ovog zločina i tvoja prava. Nadalje, mogu te pripremiti na ono što možeš očekivati kada silovanje prijaviš policiji te informirati te kako će teći process istrage i suđenja. Alternativno, možeš se informirati o legislativi vezanoj uz silovanje u našoj bazi.

Tagovi: #seksualno zlostavljanje, #silovanje

Silovanje ostavlja žrtvu/osobu koja je preživjela silovanje sa mnogo različitih emocija, koje najčešće uključuju bijes ili krivnju. Nije tvoja krivnja što si silovana! Bez obzira na okolnosti, tvoj dečko je odgovoran. Pokušala si najbolje u datoj situaciji i nije tvoja krivnja što se to dogodilo. Nitko nema pravo narušiti tvoju tjelesnu autonomiju i prisiliti te na seks bez tvog pristanka. Potpuno je razumljivo, da ti je nakon svega što si proživjela, teško vjerovati ljudima. Mnoge žrtve silovanja/osobe koje su preživjele silovanje osjećaju se slično. Znati svoje osjećaje i nastojati se nositi s time što se dogodilo može biti zahtjevno. Može pomoći ako se obratiš organizaciji koja pruža pomoć žrtvama silovanja/osobama koje su preživjele silovanje (pogledaj našu listu organizacija koje pružaju pomoć). Sa stručnim osobama možeš, u sigurnom i privatnom okruženju, razgovarati o svojim osjećajima i načinima kako prevladati ovo traumatsko iskustvo.

Tagovi: #seksualno nasilje, #silovanje, #mentalno zdravlje

Hvala ti što si otvorio ovu temu. Važno je biti otvoren i razgovarati o stvarima koje partnerica/partner čini a koje nisu OK i čine nas da se osjećamo tužno. Tvoja partnerica ne bi smjela raditi stvari za koje nisi dao pristanak i zbog kojih se osjećaš loše. Ona zasigurno nema pravo dijeliti tvoje privatne poruke! Možeš joj pokušati reći kako se osjećaš i dati do znanja da ne bi smjela to činiti. Imaš pravo na privatnost i, također, imaš pravo biti s osobom koja te poštuje i ne povrijeđuje. Pogledaj naš kviz o toksičnim vezama kako bi ti pomogao da procijeniš jesi li u toksičnoj vezi. Pogledaj i našu web stranicu na kojoj ćeš pronaći smjernice o tome što činiti ako si u toksičnoj vezi.

Tagovi: #toksična veza, #digitalno nasilje

Potpuno je normalno i razumljivo da te poruke i pozivi bivšeg dečka smetaju i traumatiziraju, pogotovo ako se radilo o nasilnoj i toksičnoj vezi. Mnogi ljudi bi se u sličnoj situaciji osjećali isto. Čak i ako nisi bila u nasilnoj i toksičnoj vezi, tvoj bivši dečko te ne bi smio kontaktirati ako si mu dala do znanja da to ne želiš. Imaš pravo živjeti bez stresa i imaš pravo na vlastitu privatnost. Kako bi spriječila bivšeg dečka da te kontaktira, možeš ga blokirati na svim internet platformama i promijeniti broj telefona. Ako ovo ne bude pomoglo, možeš proučiti pravne opcije koje ti stoje na raspolaganju u ovoj situaciji ili se obratiti nekoj od organizacija koje pružaju pomoć.

Tagovi: #digitalno nasilje

Odvojiti se od partnera kojeg volimo, iako nas zlostavlja, je obično veoma teško i zahtjevno za mnoge žene i djevojke. Sjajno je što si shvatila da ga moraš ostaviti - to je dobar početak! Na temelju tvoga opisa veze, izgleda da se radi o nasilnoj vezi. Tipično je za nasilne veze da nasilnik nastoji kontrolirati žrtvu, da ima moć nad žrtvom i da ju pokuša spriječiti da napusti odnos. Nasilnik to postiže kroz razne oblike manipulacije, optuživanja, narušavanja samopouzdanja žrtve, itd. Stoga napuštanje ili odvajanje od takvog partnera je često dugotrajan process i kao najbolja stvar čini se razgovor o tome sa nekim kome vjeruješ (prijatelj/ica, roditelji, nastavnik/ca…) ili sa stručnom osobom- npr. socijalnom radnicom/radnikom ili psihologom/psihologinjom koji rade sa žrtvama/osobama koje su preživjele nasilje (pogledaj našu listu organizacija koje pružaju pomoć). Olakšanje boli je process koji može potrajati, ali vjerujemo da je moguće. Ti zaslužuješ vezu bez nasilja, vezu temeljenu na ljubavi, ugodi i sigurnosti!

Tagovi: #toksična veza, #nasilna veza, #mentalno zdravlje, #psihološko nasilje, #fizičko nasilje

Žrtve/osobe koje su preživjele nasilje mogu biti i muškarci i mladići-nasilje u partnerskim vezama je neprihvatljivo bez obzira da li je muškarac ili žena žrtva ili zlostavljač. Izgleda da tvoj prijatelj proživljava psihološko i emocionalno nasilje. Čak i ako u vezi nema fizičkog nasilja nego samo psihološko, i dalje se radi o nasilju u vezi koje ostavlja ozbiljne posljedice. I ova vrsta nasilja može biti dokazana u slučaju da želiš prijaviti nasilje- glasovnim snimkama, video snimkama, print screenom poruka koje mu ona šalje i gdje su vidljive prijetnje i uvrede. Možeš razgovarati s prijateljem o mogućnosti da potraži stručnu pomoć. Stručnjaci/kinje mu mogu pomoći da definira koja vrsta dokaza se može koristiti u ovoj situaciji i na koji način se situacija može riješiti (primjerice, ako se odluči za prijavu zlostavljanja policiji). Također, možeš pogledati naš tekst o zakonima i informirati se o mogućem rješenju. Važno je također da si tu za svog prijatelja i da mu pružaš podršku- daj mu do znanja da mu vjeruješ i da ga ne osuđuješ. U slučaju neposredne opasnosti, najbolje je pozvati policiju koja će reagirati bez obzira na spol napadača i žrtve a možeš podsjetiti prijatelja na ovu činjenicu i potaknuti ga da pozove policiju u slučaju opasnosti. Tvoj prijatelj ima pravo na život bez nasilja i također ima pravo prekinuti ovu vezu.

Tagovi: #toksična veza, #nasilna veza, #mental no zdravlje, #pomoći prijatelju, #psihološko nasilje

Odluka o stupanju u seksualni odnos treba biti samo tvoja odluka. Nitko nema pravo prisiljavati te na nešto što ne želiš ili se ne osjećaš spremnom! Imaš pravo odabrati kada, gdje i s kim želiš stupiti u seksualni odnos. I potpuno je normalno da ti treba više vremena za ovu odluku. Možeš pokušati objasniti svom dečku da osjećaš kako još uvijek nisi spremna. Tvoj dečko bi trebao poštovati tvoju odluku bez obzira na sve! Ako ju ne poštuje i nastavi te nagovarati na seks, i dalje imaš pravo odbiti. Imati seksualni odnos s nekim nije nužno dokaz ljubavi. Seks ne bi trebao biti smatran isključivo kao dokaz ljubavi već i kao izraz ljubavi, naklonosti i strasti, i treba uvijek uključivati pristanak oba partnera! Imaš pravo reći ne i uzeti si dovoljno vremena za ovu odluku. Nikada ne duguješ partneru seks, bez obzira na sve.

Tagovi: #toksična veza, #prvi seks, #pritisak, #pristanak