Što je nasilje u vezama mladih?

...

Sažetak

Ti ili tvoji vršnjaci/vršnjakinje možda često mislite da su neka ponašanja, poput zadirkivanja i nazivanja pogrdnim imenima, „zaigrano“ korištenje pretjerane sile pri seksualnom odnosu ili ljubomora, „normalan“ dio veze. Na početku veze, učestalo dopisivanje, optuživanje da partnerica/partner koketira s drugima, pritisak da se stupi u vezu i očekivanje da se ispune sve partnerove/partneričine potrebe smatraju se znakom ljubavi. No, ovakvo ponašanje nema nikakve veze s ljubavi te može postati nasilno i prerasti u različite oblike nasilja.

Ne ostavljaju svi oblici nasilja vidljive tragove, ali svi ti oblici nasilja pridonose strahu, patnji i zdravstvenim problemima te imaju veliki utjecaj na osobe, obitelji i društvo.

Detaljnije:

Što je nasilje u vezama mladih? (TDV)?

Nasilje u adolescentskim vezama javlja se između dvije osobe u bliskoj vezi i uključuje fizičko, seksualno, emocionalno/psihičko nasilje i uhođenje. To je uzorak ponašanja koje jedna osoba koristi kako bi stekla i zadržala moć i kontrolu nad partnericom/partnerom. Događa se u osobnom kontaktu ili elektronski a može se pojaviti između trenutnih, ali i bivših partnera.

Prema istraživanju provedenom u pet država koje sudjeluju u projektu „Love&Respect“, u prosjeku 54,8% mladih ili tinejdžera/ica (koji imaju neko iskustvo u vezama) su iskusili ili su trenutno podložni nekoj vrsti učestalog nasilnog ponašanja od partnera/ice kroz duže vrijeme.

Vrste nasilja/zlostavljanja

Psihološko/emocionalno nasilje uključuje vrijeđanje, namjerno sramoćenje, vikanje i vrištanje, ograničavanje druženja s prijateljima/icama, prijetnje, nametnuti osjećaj krivnje, učestalu kontrolu/nadzor, oštećivanje vlasništva, ponižavanje, prijetnje otkrivanjem tajni partnerice/partnera te pokretanje glasina. Emocionalno zlostavljanje ne mora uzrokovati fizičku bol, no uzrokuje emocionalnu bol, šteti dostojanstvu te narušava samopouzdanje i samopoštovanje. Kao rezultat, možeš početi kriviti sebe za partnerovo/partneričino nasilno ponašanje.

Seksualno nasilje odnosi se na bilo koji postupak koji prisiljava nekoga na seksualni čin koji ne želi, i uključuje: neželjeno ljubljenje ili diranje, prisiljavanje nekoga da sudjeluje u neželjenoj, nezaštićenoj ili degradirajućoj seksualnoj aktivnosti, seksualno uznemiravanje, silovanje ili pokušaj silovanja, odbijanje korištenja kondoma, seksualni kontakt s nekime tko je jako pijan ili nije u stanju izreći jasno „da“, prisiljavanje nekoga na gledanje pornografije. Važno je znati da samo zato što žrtva „nije rekla ne“, to ne znači da je pristala na seksualni odnos. Ponekad fizičko odupiranje može još više ugroziti žrtvu.

Primjeri fizičkog zlostavljanja uključuju: naguravanje ili navlačenje, čupanje kose, zgrabiti osobu kako bi joj zabranili odlazak, bacanje stvari, grebanje, udaranje, šamaranje, griženje, davljenje ili udaranje, korištenje noža, pištolja ili drugog oružja.

Uhođenje se odnosi na obrazac uznemiravajućih ili prijetećih taktika, što podrazumijeva da vas netko učestalo promatra, slijedi ili uznemiruje, zbog čega se osjećate nesigurno ili prestrašeno.

Kvalitetne veze

Ne postoji izlika za nasilje bilo kakve vrste. Ako smatraš da je tvoja veza nasilna, vrlo je važno razmišljati o vlastitoj sigurnosti. Zaslužuješ osjećati se sigurno, poštovano i prihvaćeno u vlastitoj vezi. Kvalitetne veze se temelje na jednakosti i međusobnom poštivanju gdje tvoj partnera/ica nikada neće reći ili napraviti nešto zbog čega se osjećaš loše, manje vrijedno ili izmanipulirano.

Imaš prava u vezi koja ti mogu pomoći da postaviš granice koje oba partnera trebaju poštivati. Imaš pravo na privatnost te na život bez nasilja i zlostavljanja, pravo odlučiti s kime želiš stupiti u vezu, a s kime ne, odabrati kada i ako uopće želiš stupiti u seksualni odnos i s kime, imaš pravo u bilo koje vrijeme reći ne, družiti se s prijateljima/icama te raditi stvari u kojima uživaš bez partnera/ice, osjećati se sigurno i poštovano te prekinuti vezu koja nije dobra za tebe.

Puno tinejdžera/ica koji su u nasilnim vezama to nikada ne prijave jer se boje i srame se reći obitelji ili prijateljima/icama. To može uzrokovati ozbiljnu psihičku, emocionalnu i mentalnu štetu mladoj osobi. S druge strane, kvalitetne veze mogu imati pozitivan utjecaj na emocionalan razvoj mladih.

Ova platforma naglašava važnost kvalitetnih veza kroz život i nudi resurse za mlade koje zanima naučiti više o nasilju u adolescentskim vezama. To je online interaktivna platforma na kojoj mladi mogu pronaći brojne kvizove, informacije te linkove na društvene medije gdje mogu razgovarati i postavljati pitanja o svojim vezama.